Normal_mantelzorg_mantelzorger_ouderen_vgz_youtube_still

Zorgorganisatie De Vierstroom, die eerder dit jaar een proef startte met de inzet van familieleden bij 'verplichte mantelzorg voor dementerende bewoners, is tevreden over de eerste resultaten van het experiment. Dat meldt het ANBO Magazine.

Volgens de zorgorganisatie heeft de familieparticipatie tot dusver geleid tot meer betrokkenheid van familieleden. De Vierstroom startte het project in twee zorginstellingen voor dementerenden, waar familieleden elke maand minstens vier uur meehelpen in de zorg voor hun naasten. Het project werd opgezet ter aanvulling op de zorgmedewerkers, die de basiszorg prima aankunnen maar daarnaast te weinig tijd overhouden om iets extra's te kunnen doen met de bewoners, zoals samen de krant lezen, wandelen of een spelletje.

Het idee van 'verplicht' zorgen voor naasten leidde tot felle discussies in de media. Manager Sylvia Oudenes van de Vierstroomlocatie Wilgenhoven kijkt tevreden terug op de proef. 'Gemiddeld besteden familieleden minimaal vier per week aan hun naaste, in plaats van vier uur per maand. Dat is boven verwachting.' De organisatie wilde met het project vooral de dialoog met zowel medewerkers als familieleden op gang brengen. Oudenes: 'Alleen al door het gesprek aan te gaan, kwam er veel los. Familieleden vreesden bijvoorbeeld dat ze moesten helpen met wassen en aankleden, maar dat is helemaal niet het geval.'

© Nationale Zorggids