Normal_normal_martin_van_rijn_pvda

(Novum) - De gemeenten gaan weer overleggen over de decentralisatie van zorgtaken. De leden van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) droegen het bestuur vrijdag tijdens een vergadering op met het kabinet te praten over een nieuw pakket voorwaarden.

De VNG was begin deze maand uit het overleg gestapt uit woede over het besluit van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) om de persoonlijke verzorging niet naar gemeenten over te hevelen. Het kabinet moet de plannen voor de decentralisatie aanpassen, vinden de gemeenten, die nu dus toch weer bereid zijn tot overleg.

Van Rijn is blij dat gemeenten het gesprek met het kabinet willen voortzetten. "Want uiteindelijk moeten we als medeoverheden gezamenlijk aan de slag om de ondersteuning en zorg goed te organiseren voor mensen die langer thuis willen wonen", reageert hij in een verklaring.

Van Rijn schreef eerder deze maand aan de Tweede Kamer dat de persoonlijke verzorging in de Zorgverzekeringswet wordt ondergebracht en niet, zoals eerder afgesproken, naar de gemeenten gaat. Volgens de gemeenten leidt dat tot een voor burgers onoverzichtelijke situatie.

De gemeenten eisen aanpassing van de plannen omdat ze anders de verantwoordelijkheid voor nieuwe zorgtaken niet kunnen dragen. Ze willen ook dat de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp wordt verlaagd en dat wijkverpleegkundigen ingezet moeten worden in sociale wijkteams.