Normal_copyright_stockfreeimages_kleinkind_oma_grootmoeder_bejaarde_handen

Het medische bevolkingsonderzoek LifeLines van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een mijlpaal bereikt. Met de inschrijving van de 165.000ste deelnemer vorige week  is het doel bereikt: een op de tien inwoners van Noord-Nederland maakt nu deel uit van het grootste medische bevolkingsonderzoek van Nederland. Dat meldt LifeLines.

LifeLines is een grootschalig en langdurend onderzoek onder inwoners van Groningen, Friesland en Drenthe naar gezond ouder worden. Het onderzoek is uniek in de wereld vanwege de driegeneratie-aanpak. Kinderen, ouders en grootouders worden dertig jaar lang gevolgd en eens in de vijf jaar opgeroepen voor een onderzoek.

Van alle deelnemers worden gegevens verzameld en bewaard over bijvoorbeeld ziekten, leefstijl, gezondheid, medicijngebruik en voedingsgewoonten. Daarnaast worden zaken gemeten als bloeddruk, gewicht, lengte, longfunctie, hartfunctie en bloed- en urinewaarden. De gegevens kunnen een diepgaand inzicht opleveren in het ontstaan en verloop van chronische ziekten en zullen overal ter wereld door medische wetenschappers worden gebruikt.

© Nationale Zorggids