Normal_buik_maag_darm_onderzoek_patient

Een op de vier Nederlanders heeft last van maag- of darmklachten en ervaart daardoor een verminderde kwaliteit van leven. Dat blijkt uit onderzoek van promoverend MDL-arts in opleiding Merel Tielemans. Dat meldt Artsennet.

De bacterie Helicobacter pylori, die in het slijmvlies van de maag zit en klachten kan veroorzaken, komt tegenwoordig minder vaak voor dan vroeger. Daarentegen stijgt het gebruik van medicijnen die maagklachten kunnen geven, zoals ibuprofen en diclofenac. Beide factoren worden in verband gebracht met maag- en darmklachten.

Op basis van 16.000 ingevulde vragenformulieren van willekeurige Nederlanders concludeert Tielemans dat mensen met maag- en darmklachten bovengemiddeld vaak paracetamol, maagzuurremmers en antidepressiva blijken te gebruiken. Tielemans doet op grond van haar onderzoek de aanbeveling om de vrije verkrijgbaarheid van pijnstillers aan banden te leggen. Daarnaast vraagt zij om meer aandacht voor de bescherming van de maag bij oudere patiënten en patiënten die ook andere medicijnen gebruiken.

Merel Tielemans is gepromoveerd op 28 november aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De titel van haar proefschrift is: 'Prevalence and determinants of gastrointestinal symptoms in the Dutch community'.

© Nationale Zorggids