Cocker spaniels staan bekend om hun scherpe neus

KNFG Geleidehonden en VU Medisch Centrum (VUmc) gaan experimenteren met het opsporen van darmkanker door honden. De KNFG is al begonnen met het trainen van medische detectiehonden. De nieuwe methode kan bijdragen aan de ontwikkeling van vroege diagnose van darmkanker. Dat meldt Nu.nl.

Honden staan bekend om hun sterke reukvermogen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat honden diverse kankersoorten kunnen ruiken. KNGF Geleidehonden is daarom begonnen met het trainen van cocker spaniels die speciaal zijn geselecteerd op hun ruiktalent. De honden worden getraind met ontlastingmonsters van patiënten.

De detectiemethode met honden kan een bijdrage leveren aan de verder ontwikkeling van de vroege diagnose van darmkanker. Wanneer het experiment lukt, betekent dat een doorbraak voor patiënten want hoe eerder kanker bij een patiënt wordt ontdekt, des te groter de kans op herstel.

Afdelingshoofd medische oncologie prof. dr. Verheul van het VUmc onderschrijft het belang van het onderzoek. Darmkanker wordt tot nu toe voornamelijk met een colonscopie gevonden. Daarbij wordt een camera in de darm van de patiënt ingebracht. “Dat is voor de patiënt niet prettig en bovendien wordt darmkanker meestal pas in een vergevorderd stadium opgespoord,” aldus dr. Verheul.

Voor de training van de medische detectiehonden heeft de KNGF een speciaal laboratorium ingericht waar de honden zich zonder afleiding op de geurdetectie kunnen richten. Het personeel dat de honden traint is gespecialiseerd in geurdetectie. Tijdens de training moet blijken of de honden professioneel ingezet kunnen worden. De proef is in eerste instantie gericht op darmkanker maar wordt mogelijk op termijn uitgebreid naar andere kankervarianten. De proef gaat een jaar duren.

© Nationale Zorggids