Normal_copyright_stockfreeimages_diabetes_arts_

Slaapgebrek bij ouderen heeft mogelijk een link met het ontstaan van diabetes type II. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania, zo meldt Gezondheidsplein.

De Amerikaanse onderzoekers trekken deze conclusie op basis van resultaten van een onderzoek onder proefdieren. Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat een gebrek aan slaap negatieve effecten heeft op de menselijke gezondheid. Zo zou er een verhoogd risico zijn op de ziekte van Alzheimer en andere chronische ziekten. Veel studies richten zich op de gevolgen van slaaptekort op de hersenen, terwijl er relatief weinig onderzoek is gedaan naar de effecten van een tekort aan slaap op de perifere organen.

Het Amerikaanse onderzoek toont aan dat slaaptekort ervoor zorgt dat cellen een verhoogde reactie op een moleculaire stimulans vertonen. De onderzoekers vonden een verhoogde activiteit van het beschermingsmechanisme UPR (unfolded protein response) - dit is een proces waarbij verkeerd gevormde eiwitten worden hervormd of afgebroken. De onderzoekers keken vooral naar effecten van UPR in de alvleesklier en ontdekten dat slaapgebrek vooral bij ouderen kan leiden tot klachten die passen bij diabetes type II.

Onderzoeker Nirinjini Naidoo legt uit: 'Het gecombineerde effect van veroudering en slaaptekort resulteerde in een verlies van controle over de bloedsuikerspiegel, wat vergelijkbaar is met tekenen van pre-diabetes. We veronderstellen dat oudere mensen hier extra gevoelig voor zijn.' Hoewel alle proefdieren verhoogde bloedsuikerspiegels hadden, waren het de oudere proefdieren die dit niet onder controle konden houden.

© Nationale Zorggids