Normal_ondernemers_zakenmensen_mensen_samenwerken_werk

(Novum) - De komende twee jaar wordt zo'n vijftien miljoen euro geïnvesteerd in werk voor jongeren en ouderen. Met het geld worden onder meer 250 extra werkplekken gesubsidieerd bij gemeenten voor jongeren met een afgeronde opleiding. Dat maakte de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag bekend.

In samenwerking met vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF heeft de VNG een sectorplan opgesteld. Naast werkplekken voor jongeren voorziet dit plan in twee trajecten voor oudere medewerkers. Minimaal vijfhonderd 55-plussers kunnen zich laten opleiden tot coach. Daarnaast krijgen 750 oudere medewerkers de mogelijkheid een opleiding te volgen en zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Gemeenten die meedoen aan het plan kunnen subsidie krijgen voor de helft van de loonkosten. De vakbonden en VNG dragen tien miljoen euro bij. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) betaalt maximaal vijf miljoen euro.

Het plan vloeit voort uit de begroting van het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat stelt de komende twee jaar zeshonderd miljoen euro beschikbaar om banen te behouden in verschillende bedrijfssectoren. Voorwaarde is wel dat in elke sector werkgevers en werknemers zelf met een plan komen.