Normal_klebsiella_pneumoniae_01_bacterie_wiki_-c_

In het verpleeghuis De Veste in Geertruidenberg is zondag één van de patiënten overleden die vorige maand besmet waren geraakt met de bacterie Klebsiella (KPC). Dat meldt de NOS.

KPC kan niet worden bestreden met antibiotica. Vorige maand werd de bacterie voor het eerst in Nederland aangetroffen. In verpleeghuis De Riethorst in Geertruidenberg werd een patiënt opgenomen uit het Amphia ziekenhuis in Breda. De patiënt had op een Griekse ic-afdeling gelegen en was daar besmet geraakt. Ondanks voorzorgsmaatregelen was in het ziekenhuis een tweede patiënt besmet geraakt.

In het verpleeghuis deden zich nog vier nieuwe besmettingen voor, alweer ondanks het treffen van isolatie- en hygiënemaatregelen. Eind november werden de met KPC besmette patiënten verhuisd naar De Veste, een kleine lege locatie van het zelfde bedrijf.

Inmiddels lijkt de uitbraak in De Riethorst onder controle. Een patiënt is de bacterie intussen kwijtgeraakt, een andere overleed vorige week zonder dat de bacterie daarbij een rol speelde. De afdeling waarop de uitbraak plaatshad is gedesinfecteerd. Bij controles zijn geen nieuwe besmettingen gevonden. De opnamestop voor nieuwe bewoners is opgeheven.

Op de locatie De Veste verblijven nu nog twee bewoners die 24 uur per dag verzorgd worden door verpleegkundigen en verzorgenden die niet op de andere locaties mogen werken. Het verpleeghuis probeert de kosten daarvoor vergoed te krijgen van de zorgverzekeraars.

© Nationale Zorggids