Normal_normal_reuma__scan__rontgen

Bij lage doseringen prednison voor patiënten met reumatoïde artritis lijken nadelige effecten op de glucosehuishouding mee te vallen. Bovendien zijn de medicijnen effectief tegen het ontstaan van botontkalking. Dat meldt Artsennet.

Het geneesmiddel prednison wordt al tientallen jaren veelvuldig toegepast als therapie bij verschillende reumatische ziekten. De remmende werking van prednison bij het ontstaan van gewrichtsschade bij kort bestaande reumatoïde artritis is al eerder vastgesteld.

Marlies van der Goes van de Universiteit van Utrecht benadrukt in haar proefschrift dat patiënten als eerste adequaat voorgelicht moeten worden over de gunstige en ongunstige effecten van hun behandeling. Ook moet de controle op mogelijke bijwerkingen voor elke patiënt individueel worden afgewogen.

Van der Goes stelt dat een patiëntspecifieke behandeling met glucocorticoïden bij reumatische ziekten de voorkeur verdient. De onderliggende ziekte, de aanwezigheid van comorbiditeit, de initiële reactie op de behandeling en de ontwikkeling van bijwerkingen zullen deze behandelbeslissingen beïnvloeden. Het gaat dan continu om het vinden van een goede balans tussen voor- en nadelen van deze therapie.

Van der Goes promoveerde op 28 november 2013 aan de Universiteit van Utrecht.

© Nationale Zorggids