Normal_levenseindekliniek

De Levenseindekliniek in Den Haag heeft cijfers over het aantal euthanasieverzoeken bekend gemaakt. Vorig jaar hebben 133 mensen euthanasie laten uitvoeren via de kliniek. Veel patiënten kloppen aan bij de Levenseindekliniek omdat de eigen arts een verzoek tot euthanasie heeft afgewezen. Opvallend vaak gaat het daarbij om patiënten met dementie. Dit meldt Skipr.

Bij de kliniek meldden zich vorig jaar 749 mensen met een euthanasiewens. Daarvan werden 133 verzoeken gehonoreerd. Dit doet de kliniek alleen wanneer er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. De kliniek hielp opvallend vaak dementiepatiënten. Bij zo'n achttien procent van de uitgevoerde euthanasieverzoeken was dementie de reden, landelijk gezien is dit slechts één procent.

Veel patiënten met een euthanasiewens dienen een aanvraag in bij de Levenseindekliniek omdat 'gewone' artsen hun verzoek lastig te rijmen vonden met de wetgeving. Dit is vaak het geval bij dementerenden, mensen met een opeenstapeling van ouderdomsklachten of psychiatrische klachten. Vijf procent van de patiënten die bij de kliniek geholpen werden was geestesziek, tegenover één procent landelijk.

De kliniek hielp ook mensen met een niet-directe terminale ziekte zoals ALS, MS, longziekten of de gevolgen van een hersenbloeding. Bij andere patiënten wilde de eigen arts uit principiële overwegingen niet aan euthanasie meewerken of werd dat als te zwaar ervaren.

© Nationale Zorggids