Logo_logo_abvakabofnv

(Novum) - Medewerkers van verpleeg- en zorginstellingen komen dinsdag in actie. De zorgmedewerkers staken in de hoop een betere cao te krijgen, meldt vakbond Abvakabo FNV zondag. In december werd er op vijftig plekken in Nederland actie gevoerd, dinsdag leggen medewerkers van honderd instellingen het werk neer.

De acties variëren van een minuut tot werkonderbrekingen van enkele uren. SP-leider Emile Roemer en FNV-voorzitter Ton Heerts zijn dinsdag aanwezig bij acties in Den Haag. De medewerkers zijn boos over het principeakkoord dat werkgevers en vakbonden in december hebben afgesloten.

Abvakabo FNV stapte uit het cao-overleg omdat het akkoord volgens de bond de koopkracht niet verbetert en ook niets doet aan loondumping, hoge werkdruk en onzekerheid over roosters, contracten en werk. De bond vindt dat de grote werkgevers hun wil proberen op te leggen aan alle medewerkers in de sector.

De stakende zorgverleners vrezen hun werk niet meer goed te kunnen uitvoeren door te hoge werkdruk. Ook vrezen ze dat het werk te veel wordt versnipperd over collega´s, wat ook niet goed is voor ouderen die behoefte hebben aan consistentie in de zorgverlening.