Normal_copyright_stockfreeimages_bejaarde_koppel_gelukkig_ouderen

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS gaat zorginstellingen en verzekeraars er nogmaals op wijzen dat ze de plicht hebben om een geschikte plek te zoeken waar oudere echtparen samen kunnen wonen. Dat meldt de Volkskrant.

Hiermee reageert Van Rijn vandaag op berichten dat oudere paren in de praktijk niet tot het laatst bij elkaar kunnen blijven wonen. De staatssecretaris gaat inventariseren hoe vaak dat voorkomt. Hij vindt dat oudere echtparen zo lang mogelijk samen moeten kunnen blijven wonen en wil weten welke knelpunten in de weg staan om ze te kunnen wegnemen. 'Als ouderen na vele jaren niet samen kunnen blijven, is dat intens verdrietig', schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Van Rijn wijst er op dat er in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) heel duidelijke afspraken staan over het opnemen van een partner of geliefde. In de praktijk blijken deze afspraken niet altijd haalbaar door bijvoorbeeld te weinig geschikte appartementen voor oudere paren. Van Rijn wil dat hier iets aan gedaan wordt. 'Het is mijn overtuiging dat we de kwaliteit van deze voorzieningen moeten verbeteren om tegemoet te komen aan de wensen en eisen die mensen tegenwoordig aan de zorg stellen. Dat is mijn belangrijkste drijfveer achter de hervorming van de langdurige zorg.'

© Nationale Zorggids