Normal_copyright_stockfreeimages_ouderen_bejaarden_cursus_computer_computeren

Het Zorg en Welzijns Info Portaal (ZWIP) dat vorig jaar werd opgezet in de regio Nijmegen blijkt succesvol. Dat concluderen Nijmeegse onderzoekers, die de implementatie van het ZWIP beoordeelden. Het ZWIP is een via internet toegankelijke overlegtafel voor voor kwetsbare ouderen, hun mantelzorgers en hulpverleners. Dat meldt Medical Facts.

Ondanks de toenemende vergrijzing in Nederland zien verpleeg- en verzorgingshuizen zich genoodzaakt om in te krimpen. Het zorgstelsel blijkt nog niet goed ingesteld op een groeiende groep kwetsbare ouderen, die langer thuis blijven wonen. Er is weinig ruimte voor zelfmanagement door ouderen en mantelzorgers en de zorg is vaak versnipperd.

Het ZWIP speelt hier op in door relevante informatie over ouderen systematisch in kaart te brengen: welke hulpvragen zijn er, welke aandoeningen, welke medicatie, en welke mantelzorgers en hulpverleners zijn betrokken? Via een beveiligde portal kunnen berichten worden uitgewisseld. De onderzoekers spreken voorzichtig van een succes: hulpverleners waren positief over het gebruiksgemak en de betere mogelijkheden voor onderlinge samenwerking.

De onderzoekers evalueerden de implementatie van het ZWIP, dat nu ruim een jaar bestaat. Zij keken naar het gebruik van het ZWIP in zeven huisartsenpraktijken in Gelderland en Noord-Brabant. Het platform werd in totaal door 290 ouderen en 169 hulpverleners gebruikt. In hoeverre ouderen en hulpverleners het ZWIP ook daadwerkelijk actief gebruiken, wordt nog onderzocht, maar men verwacht dat het ZWIP versnippering in de zorg flink zal tegengaan.

De onderzoekers zagen ook enkele nadelen van ZWIP. De computervaardigheden van ouderen zijn vaak beperkt ook werd wel eens vergeten dat ZWIP geen vervanging is voor persoonlijk contact.

© Nationale Zorggids