Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_bejaarde_gezond_appel

(Novum) - Dertigduizend van de 260 duizend alzheimerpatiënten in Nederland zijn ondervoed. Dat blijkt volgens Trouw uit een rapport van de internationale koepel Alzheimer Disease International dat dinsdag verschijnt.

 

Door ondervoeding verloopt dementie sneller en hebben patiënten meer gezondheidsklachten. Daardoor moeten ze eerder worden opgenomen. De meeste ondervoede patiënten wonen nog thuis, maar in verzorgingstehuizen kampen ongeveer tienduizend dementerenden ook met ondervoedingsverschijnselen.

Ondervoeding kan al in een vroeg stadium optreden. Soms zou ondervoeding zelfs eerder worden vastgesteld dan dementie. Dementerenden vergeten soms simpelweg te eten, maar de ondervoeding komt ook door een gebrekkige aansturing vanuit de hersenen. Hierdoor voelen dementerenden vaak geen honger meer.

Alzheimer Nederland, dat voor het onderzoek cijfers van de Gezondheidsraad aanleverde, vindt dat meer onderzoek moet worden gedaan naar de relatie tussen alzheimer en ondervoeding. Ook zouden familieleden of verzorgers beter in de gaten moeten houden of de patiënt genoeg eet.