Normal_herfst_bospad_euthanasie

(Novum/AP) - De Belgische Kamer van Afgevaardigden bespreekt woensdag een voorstel om de leeftijdsgrens weg te nemen uit de euthanasiewet. Vroegtijdige levensbeëindiging moet onder het voorstel, onder voorwaarden, beschikbaar zijn voor iedereen, van kinderen tot bejaarden. Donderdag stemt de Kamer over de wet.

Tegen het voorstel bestaat veel verzet. Honderdzestig Belgische kinderartsen hebben zich tegen het wetsvoorstel verenigd, terwijl andere tegenstanders de straat op zijn gegaan om hun ongenoegen kenbaar te maken. In het parlement keren christelijke partijen zich tegen de wet. Ook de katholieke kerk heeft zich tegen het voorstel gekeerd.

Het voorstel passeerde de Senaat in december met schijnbaar gemak. Vijftig senatoren stemden voor het voorstel, terwijl het nee-kamp uit zeventien parlementariërs bestond.

Wilsbekwame minderjarigen die ondraaglijk en uitzichtloos fysiek lijden, moeten volgens het wetsvoorstel kunnen kiezen voor euthanasie. Daarbij is wel het advies vereist van een jeugdpsychiater of psycholoog. Ouders of voogden moeten hun akkoord geven.

Als de wet wordt aangenomen beschikt België over de meest verregaande euthanasiewet ter wereld.