Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

De commissie die gaat kijken naar hulp aan mensen met een stervenswens zal waarschijnlijk onder leiding komen van oud-ombudsman Marten Oosting. Verwacht wordt dat het kabinet vandaag instemt met zijn benoeming, zo meldt Skipr.

De commissie is door het ministerie van VWS in het leven geroepen om onderzoek te doen naar hulp aan mensen met een stervenswens, die niet onder de euthanasiewet hun leven kunnen beëindigen.

Aanleiding voor de instelling van de commissie is de zaak rond Albert Heringa, die zijn 99-jarige moeder hielp bij het beëindigen van haar leven. Heringa werd vorig najaar door de rechter schuldig bevonden aan hulp bij zelfdoding, maar kreeg geen straf. Minister Edith Schippers benadrukt dat de instelling van de commissie niet betekent dat er plannen zijn om de euthanasiewet te veranderen.

Marten Oosting was de Nationale ombudsman van 1987 tot eind 1999. Daarna was hij onder meer lid van de Raad van State en leidde hij de commissie die onderzoek deed naar de vuurwerkramp in Enschede.

© Nationale Zorggids