Normal_medicatie_pillen_medicijnen

Met een pillenapparaat, dat aangeeft wanneer medicijnen moeten worden ingenomen kunnen de thuiszorgkosten van meer dan honderdduizend ouderen en chronisch zieken met een derde dalen. Het apparaat, ontwikkeld door Philips, kan mogelijk een rol spelen in het verminderen van het aantal huisbezoeken voor hulp bij medicijngebruik. Dat meldt Gezondheidsplein.

Het apparaat geeft de voorgeschreven hoeveelheid pillen af aan de patiënt op de juiste tijden. De thuiszorg kan op afstand controleren of de pillen daadwerkelijk zijn aangenomen van het apparaat, waardoor er minder bezoeken aan huis nodig zijn.

Het innemen van medicijnen door chronisch zieken blijkt niet altijd goed te gaan. Het komt vaak voor dat een verkeerde dosis wordt ingenomen, of er wordt in de verwarring een verkeerde tablet ingenomen. Vooral voor ouderen die een combinatie van medicijnen gebruiken is dit lastig.

Het apparaat is geschikt gemaakt voor de rollen, waarin apothekers de medicijnen verpakken. Het apparaat leest barcodes op de zakjes uit de rol en ziet hierdoor wanneer en hoe laat het medicijn moet worden ingenomen. Het apparaat geeft een geluid af wanneer het tijd is om medicijnen in te nemen.

© Nationale Zorggids