Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Het ministerie van Volksgezondheid, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en MEE Nederland hebben afspraken gemaakt als basis voor de cliëntondersteuning van kwetsbare mensen. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De Wmo wordt per 1 januari 2015 overgeheveld naar de verantwoordelijkheid van de gemeenten.

“Juist tijdens de transitie is goede ondersteuning van de cliënt cruciaal. Samen met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning vormen deze afspraken een pakket waarmee cliëntondersteuning per 1 januari 2015 goed geregeld is,” schrijft Van Rijn in de brief.

De drie partijen hebben onder meer afgesproken dat de gemeenten en MEE-organisaties voor 1 mei 2014 een plan klaar hebben voor de continuïteit van de cliëntondersteuning. Ook gaan gemeenten samenwerken om tot langdurige, regionale afspraken te komen opdat deskundigheid behouden blijft en frictiekosten worden vermeden.

De VNG en MEE Nederland zijn tevreden over de afspraken die zij hebben gemaakt met Van Rijn. De samenwerking geeft gevolg aan het verzoek van de Tweede Kamer om 'professionele en informele, laagdrempelige en onafhankelijke cliëntondersteuning wettelijk te borgen.'

©Nationale Zorggids