Normal_hart_monitor

Steeds meer ziekenhuizen zetten telemonitoring in bij patiënten met hartfalen. Het aantal ziekenhuizen dat al met telemonitoring werkt of van plan is dat te gaan doen, is met ruim tien procent gegroeid ten opzichte van begin 2013. Dat blijkt uit een inventarisatie van patiëntenvereniging De Hart&Vaatgroep in samenwerking met TNO, zo meldt Skipr.

Volgens de patiëntenvereniging is telemonitoring 'een essentiële ontwikkeling in de zorg die kan bijdragen aan onafhankelijkheid, zelfmanagement en veiligheid voor de patiënt'. De dagelijkse monitoring van patiënten met chronisch hartfalen kan gewoon thuis. Bij veranderingen in de gezondheidstoestand van de patiënt kan door de cardioloog, verpleegkundig specialist, thuiszorg, revalidatieverpleegkundige of huisarts direct worden ingegrepen.

Een onafhankelijk onderzoek van het Scheper Ziekenhuis in Emmen naar telemonitoring liet eerder al zien dat de inzet van telemonitoring leidt tot een forse daling van het aantal opnames (64 procent). Het aantal verpleegdagen ging door telemonitoring zelfs met 87 procent omlaag.

© Nationale Zorggids