Normal_download__1_

CDA-lijsttrekker Lianne van der Aa in Sint-Michielsgestel stelt voor om een seniorenraad op te richten om een dialoog te creëren. Door gebruik te maken van de kennis van lokale organisaties, zo stelt zij, kan er veel verbeterd worden op zorggebied. Dit meldt Thuis in het Nieuws.

De gemeentes krijgen in de komende jaren veel meer verantwoordelijkheden op zorggebied. Lianne van der Aa vindt dat deze lokalisering van de overheid meer kansen biedt. “Veel mensen doen allerlei goede dingen, maar we slaan de handen nog te weinig ineen.” Een manier om meer gebruik te maken van de lokale kennis, is het oprichten van een seniorenraad zo stelt Lianne van der Aa voor.
 
Ze is op het idee gekomen door te kijken naar het werk van ouderenorganisaties. “Bij die organisaties zit zoveel kennis. Dat zijn de mensen die echt zorg hebben voor hun leden, die de deur langsgaan om een praatje te maken.” Momenteel gaan gemeentes niet vaak genoeg in gesprek met dit soort organisaties vindt de CDA-lijsttrekker. Zij stelt daarom voor om een seniorenraad op te richten, want “dan wordt het een stuk vanzelfsprekender om van elkaar te leren”.
 
Er is momenteel een dergelijk initiatief opgezet in Berlicum. Deze groep telt 19 leden, waarbij ieder lid als antenne functioneert voor 50 ouderen. “Je hebt op die manier al gauw zo’n 1.000 ouderen die zo nodig op anderen kunnen terugvallen.” Het werk van deze groep prijst Lianne van der Aa aan, maar ze wil graag het bereik nog verder uitbreiden naar alle ouderen, niet alleen organisatieleden. Naast seniorenraden stelt ze ook voor om samenwerking te zoeken met buurtverenigingen en andere burgerinitiatieven. 
 
© Nationale Zorggids