Normal_download

(Novum) - Verstandelijk gehandicapte ouderen moeten leren zweten. Ze bewegen vaak veel te weinig, maar kunnen niet zomaar aan het sporten worden gezet. Eerst moeten ze uitleg krijgen over waarom ze bijvoorbeeld zweten bij lichamelijke inspanning. "Anders kunnen ze er erg van schrikken als dat opeens gebeurt", zegt een woordvoerder van het Erasmus MC dinsdag.

De aan het ziekenhuis verbonden hoogleraar Heleen Evenhuis onderzocht hoe drie zorgorganisaties omgaan met verstandelijk gehandicapte ouderen. Zij concludeerde dat de patiënten gemiddeld erg ongezond oud worden. Als naar fitheid, het aantal chronische ziekten en het medicijngebruik wordt gekeken zitten zij op 50-jarige leeftijd al op het niveau van 75-plussers. Tachtig procent heeft twee of meer chronische ziekten en 47 procent zelfs vier of meer.

Door een gebrek aan lichamelijke activiteit hebben veel 50-plussers een slechte conditie. Daardoor hebben ze minder kracht, vallen ze sneller en lopen ze meer kans op botbreuken. Het moet volgens Evenhuis vanzelfsprekend worden dat deze mensen dagelijks bewegen, en dan op zo'n manier dat ze er fit van worden.

Tijdens de studie is daarom een beweegprogramma opgesteld en uitgetest. Als verstandelijk beperkte ouderen eerst een goede uitleg over de werking van het lichaam krijgen zijn ze volgens de onderzoeker goed te motiveren actief te bewegen. Uit de studie zou blijken dat ze hier baat bij hebben.

Om de gezondheid van deze groep te verbeteren, moet de langdurige zorg volgens het ziekenhuis anders worden georganiseerd. Ook het zorgaanbod van de gemeenten zou hierop moeten worden aangepast. Bij zorgopleidingen zouden de toekomstige begeleiders van deze ouderen lessen hierin moeten krijgen.