Normal_darmen

In het Amsterdamse ziekenhuis VUmc hebben onderzoekers een nieuwe test ontwikkeld waarmee darmkanker nog nauwkeuriger kan worden opgespoord. Met de nieuwe methode kan het aantal gevallen van darmkanker teruggedrongen worden met 35 procent. Dat meldt Trouw.

Volgens hoofdonderzoeker en hoogleraar Gerrit Meijer van het VUmc is de nieuwe methode nog nauwkeuriger dan de test die gebruikt wordt in het bevolkingsonderzoek darmkanker dat dit jaar van start is gegaan. De onderzoekers hebben een manier gevonden om eiwitten die direct afkomstig zijn van een tumor in de ontlasting van mensen op te sporen.

Met de huidige test wordt 70 procent van de kankergevallen opgespoord en twintig procent van de gevallen waarin sprake is van darmpoliepen, een voorstadium van darmkanker. Met de nieuwe methode worden er volgens Meijer vrijwel geen kankergevallen meer gemist. Het aantal gevallen van poliepen dat met de nieuwe test wordt ontdekt is 40 procent.

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is in januari van start gegaan. Mensen tussen de 55 en 75 jaar worden uitgenodigd voor een ontlastingtest. Wanneer er bloed in de ontlasting wordt gevonden, volgt een darmonderzoek. Volgens Meijer gaat het nog zeker vijf jaar duren voor de nieuwe test de huidige kan vervangen.

© Nationale Zorggids