Logo_gemeente_breda

Wethouder Bob Bergkamp van de gemeente Breda heeft staatssecretaris Van Rijn laten weten dat hij zich ernstige zorgen maakt over de nieuwe Wet langdurige zorg. Hierin wordt geregeld dat ouderen met een indicatie voor zorgzwaartepakket 4 (zzp4) langer thuis moeten blijven wonen. Het gaat om ouderen die zeer kwetsbaar zijn, waardoor dit niet verantwoord is, zo meldt de gemeente in een persbericht.

'Het gaat vaak om licht dementerende mensen. Ouderen die de waterkoker op het fornuis zetten of bedorven eten consumeren zonder dit door te hebben. De essentie van het verhaal is, dat zij niet voor zichzelf kunnen zorgen. Voor hun eigen veiligheid hebben zij een plek in een verzorgingshuis nodig. Bovendien is het niet fair om deze zorg bij familie, buren of vrienden te leggen. Dat is een te zware opgave', zegt wethouder Bergkamp. In Breda gaat het om ongeveer 120 en 150 ouderen.

Bergkamp heeft de staatssecretaris per brief verzocht om het voorgenomen beleid ten aanzien van zzp4 te herzien. Ook het snelle tempo van de hervorming van de langdurige zorg baart zorgen. Gemeenten weten pas medio 2014 hoe hoog de budgetten zijn die het Rijk decentraliseert. Tegelijkertijd daalt het aantal plaatsen in verzorgingshuizen en kunnen corporaties maar beperkt investeren. Bergkamp vraagt daarom ook meer tijd  om scenario’s te ontwikkelen zodat ouderen ook in de toekomst in een beschermde en veilige omgeving kunnen blijven wonen. Breda wordt in haar standpunt gesteund door de gemeenten Alphen-Chaam, Bergen op Zoom, Halderberge, Etten-Leur, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht, Woudrichem en Zundert.

© Nationale Zorggids