Normal_copyright_stockfreeimages_ziek_oudere_bed_drinken

Patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied kampen na de bestraling vaak met een verminderde productie van speeksel. Ondanks de beschikbaarheid van moderne bestralingstechnieken komt het vaak voor dat met name oudere patiënten last hebben van een droge mond als bijwerking. Dat concludeert Ivo Beetz in zijn promotieonderzoek aan het UMCG, zo meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

De bevindingen in het onderzoek rechtvaardigen wellicht de keuze om patiënten met een hoger risico te selecteren die voordeel kunnen hebben van nieuwe bestralingstechnieken zoals bijvoorbeeld protonentherapie.

Bij bestraling van tumoren in het hoofd-halsgebied worden de speekselklieren meebestraald, die daardoor minder speeksel gaan aanmaken. Een verminderde speekselproductie klinkt onschuldig, maar heeft veel invloed op de kwaliteit van leven. Er kunnen slik- en spraakproblemen ontstaan en veranderingen in de smaak.

Beetz ging na welke grote en kleinere speekselklieren verantwoordelijk zijn voor het optreden van de klachten. Ook onderzocht hij in hoeverre huidige bestralingstechnieken (zoals IMRT) erin slagen om de klachten te verminderen. Tot slot ontwikkelde de promovendus, op basis van zijn bevindingen, een vragenlijst voor patiënten (Groningen Radiotherapy Induced Xerostomia Quetionnaire, GRIX) waarmee een goed beeld gekregen kan worden van de klachten.

© Nationale Zorggids