Logo_parkinsonnet_logo_vierkant

Het zorgconcept ParkinsonNet, waarmee de zorg aan patiënten met deze hersenziekte wordt geregeld door een netwerk van samenwerkende professionals, is dermate succesvol dat het mogelijk ook de zorg voor veel andere chronische aandoeningen naar een hoger niveau kan trekken. De geïntegreerde zorg geeft patiënten meer zeggenschap over hun leven en is bovendien goedkoper dan de standaardzorg. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc in een artikel in het British Medical Journal (BMJ).

In het artikel beschrijven Bas Bloem en Marten Munneke hoe het ParkinsonNet is georganiseerd en waarom het ParkinsonNet een groot succes is geworden. Doordat patiënten en professionals samenwerken wordt de zorg effectiever, dichter bij huis en goedkoper geleverd. De auteurs spreken van een 'revolutionair zorgconcept' dat ook kan worden toegepast bij aandoening zoals reuma, diabetes en COPD.

ParkinsonNet werd in 2004 ontwikkeld en wordt inmiddels overal in Nederland toegepast. Het concept werd onder meer door ZonMw bekroond met de onderscheiding 'parel der parels'. De ziekte van Parkinson is een invaliderende hersenziekte die vaak voorkomt. Deze chronische aandoening is niet alleen belastend voor de patiënt, maar ook voor de naaste omgeving. ParkinsonNet levert zorg door een netwerk van speciaal opgeleide professionals die samenwerken binnen regionale netwerken en via een speciaal ontwikkeld online platform. Ook de patiënten zelf hebben toegang tot dit platform.

Volgens Bloem blijkt uit onderzoek dat het zorgconcept niet alleen tot beter geïnformeerde patiënten heeft geleid, maar ook tot een landelijke kostenbesparing van naar schatting 20 miljoen euro.

© Nationale Zorggids