Normal_images

Het project van vrijwilligersorganisatie DemenTalent waarbij mensen met dementie aan de slag gingen in de natuur heeft afgelopen week een Europese prijs in de wacht gesleept. De EFID Award beloont initiatieven die een prettig leven voor mensen met dementie in de maatschappij willen bevorderen. Ook op een kinderdagverblijf en een sportvereniging hielpen demente mensen mee. Dit meldt de Stentor. 

Vorig jaar ging 24 mensen met dementie met succes aan de slag in Radio Kootwijk, een oud radiotelegrafisch zendstation midden op de Veluwe dat tegenwoordig ingezet wordt door Staatsbosbeheer bij bepaalde activiteiten. Voor dit project sloeg Zorggroep Apeldoorn de handen in één met Staatsbosbeheer. 
 
Aandacht voor bewegen in de natuur en een goede balans tussen rust en uitdaging stond centraal. Mensen met dementie zouden hier veel baat bij hebben, aldus de initiatiefnemers. Deze factoren, samen met het hebben van een beschermde omgeving, goede begeleiding en contract met lotgenoten, zou de patiënten in staat stellen om langer zelfstandig te functioneren. 
 
Hoewel het project bij Radio Kootwijk de prijs in de wacht sleepte, vonden eenzelfde soort initiatieven plaats bij een kinderdagverblijf en een sportvereniging. DemenTalent hoopt dat het winnen van de prijs helpt bij opzetten van nieuwe projecten.
 
© Nationale Zorggids