Normal_pvda_martin_van_rijn

(Novum) - Zorginstellingen moeten rekening houden met de wensen van bewoners bij 'onvermijdelijke verhuizingen'. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) donderdag in reactie op de tweehonderd meldingen over gedwongen verhuizingen bij patiëntenfederatie NPCF. Niemand komt op straat te staan, schrijft Van Rijn.

Van Rijn zegt met betrokken partijen te hebben afgesproken dat de belangen van de cliënt het uitgangspunt vormen. "Daarom roep ik de zorginstellingen nogmaals op om uiterste zorgvuldigheid te betrachten, tijdig te communiceren en rekening te houden met de wensen van bewoners bij onvermijdelijke verhuizingen."

Ouderen die nu in een instelling wonen, houden het recht op verblijf in een instelling. Wel impliceert de staatssecretaris dat verhuizen niet kan worden voorkomen. Gedwongen verhuizen is vervelend, maar een nieuwe, andere locatie is vaak van hogere kwaliteit dan de oude instelling die wordt gesloten, aldus Van Rijn.

De komende vijf jaar verdwijnen naar verwachting achthonderd van de tweeduizend verpleeg- en verzorgingstehuizen. Daardoor moeten veel ouderen verhuizen. Ongeruste ouderen kunnen terecht bij het meldpunt gedwongen verhuizingen.

De NPCF liet donderdag weten dat veel genoemde gevolgen van verhuizing zijn dat de afstand naar familie te groot wordt en dat mensen bang zijn hun sociale contacten kwijt te raken.