Normal_normal_boos_oma_ouderen_bejaarden

De branchevereniging van zorginstellingen Actiz vindt dat er onnodig veel verzorgingstehuizen voor ouderen worden gesloten en dat sommige instellingen ook te snel dicht gaan. Dat zegt directeur Aad Koster in een reactie op de klachten die bij het meldpunt Gedwongen Verhuizingen in de ouderenzorg zijn binnengekomen. Dat meldt de NOS.

Koster denkt dat een aantal instellingen voor ouderenzorg open kunnen blijven als de overheid en de verzekeraars hadden samengewerkt met Actiz. 'Verzekeraars bouwen veel sneller hun inkoop bij ons af en we hebben alternatieven, maar dat wordt belemmerd door de regels van de overheid.' Zo zouden ouderen langer in een instelling kunnen blijven wonen als ze de kamer mogen huren, maar  dit is in de huidige wetgeving niet toegestaan.

Bij het meldpunt Gedwongen verhuizingen kwamen in minder dan een week tijd 500 meldingen binnen. Daarvan zijn er 200 van mensen die zelf gedwongen moeten verhuizen. Veel ouderen kunnen er niet bij dat ze plotseling moeten verhuizen. In sommige gevallen worden ouderen pas twee weken voor de verhuizing geïnformeerd.

© Nationale Zorggids