Normal_economie_geld

(Novum) - De partijen die maandag starten met de onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar moeten de zorg het belangrijkste onderwerp maken. Die oproep doet vakbond Abvakabo FNV. De ambtenarenvakbond stelt zelf alvast voor om de overgang van de zorg van het rijk naar de gemeenten met een jaar uit te stellen.

Abvakabo wil daarnaast dat geld bestemd voor de zorg door de gemeenten ook besteed wordt aan zorg. "Dit moet in de wet worden vastgelegd, zodat gemeenten het niet ergens anders aan uitgeven", zo schrijft de bond. De politiek moet er verder alles aan doen om vakmensen in de zorg te behouden. "Gehandicaptenzorg, thuiszorg en geestelijke gezondheidszorg mogen we niet overlaten aan vrijwilligers."

De aanbestedingen die gemeenten daarnaast houden voor de zorg moeten tot slot van de bond ophouden. "Gemeenten hoeven dit volgens de wet ook helemaal niet te doen", stelt de vakbond. "En als het dan toch gebeurt, dan moeten er snel goede regels komen, zodat goede zorg gewaarborgd blijft en cliënten hun vertrouwde zorg behouden." Abvakabo wil daarbij dat personeel verplicht wordt overgenomen door de nieuwe uitbater, inclusief opgebouwde rechten. "Hierdoor wordt loondump tegengegaan."

Volgens de vakbond moet de politiek gaan inzien dat er veel zorgen zijn over de kwaliteit van de zorg in de samenleving. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen was de zorg volgens de vakbond het belangrijkste onderwerp. "Er moet echt een structurele keuze gemaakt worden vóór goede zorg'", verklaart voorzitter van de vakbond Corrie van Brenk.

De coalitie en de drie 'constructieve' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP beginnen maandagochtend aan de onderhandelingen over de begroting voor 2015. PvdA-leider Diederik Samsom legde dit weekeinde een eis op tafel: hij wil 200 tot 250 miljoen euro extra voor de overheveling van de langdurige zorg naar gemeenten. ChristenUnie eist minder bezuinigingen op de jeugdzorg. D66 wil juist extra snijden in de zorg. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft al gewaarschuwd dat hij weinig ruimte ziet in de schatkist.