Normal_20100528-163743_zambia_lusaka_elearning_africa
Als onderdeel van het Actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ van het ministerie van VWS zijn er e-learningmodules georganiseerd die zorgprofessionals leert om ouderenmishandeling te signaleren en hoe te handelen op basis van de meldcode ‘huiselijk geweld en kindermishandeling’. Onderzoek wijst uit dat de e-learning modules effectief zijn. Dit meldt het ANP naar aanleiding van een bericht van Noordhoff Health. 
 
Noordhoff Health, Stichting Leerstation Zorg en het Lectoraat Innovatie in de Care van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) hebben de e-learningmodules ontwikkeld.  Omdat de modules ‘Ouderen in veilige handen’ al een tijd gegeven worden, heeft het HAN in opdracht van het VWS onderzocht hoe effectief de e-learnings zijn. 
 
Uit de resultaten blijkt dat het kennisniveau van de cursisten toeneemt. Tot 3 maal toe werd gemeten hoe bekwaam de cursisten zich voelden om op te treden wanneer ze ouderenmishandeling vermoeden. De cursisten gaven aan dat de module ervoor zorgde dat ze beter konden handelen in dit soort situaties. Ten slotte werden interviews afgenomen met mensen die de e-learning doorlopen hadden. De onderzoekers kwamen daardoor tot de conclusie dat de e-learningmodules een effectief middel zijn om ouderenmishandeling tegen te gaan. 
 
Om zorgprofessionals en mensen gerelateerd aan de ouderenzorg op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen rond het Actieplan 'Ouderen in Veilige Handen' wordt er een gratis webinar gehouden over dit onderwerp op donderdag 15 mei. De online bijeenkomst loopt van 12.30 tot 13.15. Meer informatie hierover vindt u hier.
 
 
© Nationale Zorggids