Spataderkliniek Enschede
Spataderen komen bij mannen en vrouwen even vaak voor. Meer dan twee miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Erfelijke belasting is een belangrijke oorzaak. Als gevolg van hormonale invloeden kunnen vrouwen tijdens de zwangerschap gemakkelijker last krijgen van spataderen. Sommige vrouwelijke patiënten geven aan dat zij rond de menstruatie meer last hebben van hun benen. 
 
Ook een trombosebeen, operaties of ongevallen kunnen nadien leiden tot zichtbare spataderen en/of spataderklachten. Het is bekend dat dat spataderen ook het gevolg kunnen zijn van aangeboren afwijkingen zoals erg zwakke vaatwanden of kleppen die nooit zijn aangelegd in de aderen. Spataderen openbaren zich eerder bij mensen met overgewicht of bij beroepen waarbij men de benen extra belast door veel te moeten staan, zitten of zwaar tillen. Bij iedere patiënt kunnen de klachten en verschijnselen een ander beeld geven. Spataderen nemen in de loop der jaren meestal geleidelijk in ernst toe.
 
Klachten en verschijnselen 
Als de spataderen klachten geven is dat meestal in de vorm van een moe, loom en zwaar gevoel in de benen. Soms heeft men pijn, jeuk en tintelingen of rusteloze benen. Daarnaast kan door het niet goed terugstromen van het bloed naar het hart ook stuwing, en als gevolg hiervan, vochtophoping rond de enkels ontstaan. Deze klachten nemen toe in de loop van de dag, na lang staan en bij warm weer. Door de verslechterde terugstroom kunnen aan de onderbenen verschijnselen ontstaan zoals: 
Pigmentvorming, eczeem, witte verlittekening, verharding van de huid en van het onderhuidse vetweefsel.

Als spataderen jarenlang bestaan en niet worden behandeld, loopt  men het risico op een open been.
Een open been is erg pijnlijk en moeilijk te genezen. Het is dus van groot belang om spataderen tijdig te behandelen. Vaak veroorzaken spataderen helemaal geen klachten maar veel mensen vinden spataderen storend of lelijk. Er kunnen zeer forse spataderen zichtbaar zijn die geen klachten geven en er kunnen veel klachten zijn zonder dat spataderen duidelijk zichtbaar zijn.  Om tot een goed behandelplan te komen is een aanvullend onderzoek nodig.
 
Het stellen van de diagnose wordt gedaan door middel van een onderzoek namelijk het Duplexonderzoek.  Elke spataderklacht is anders en spataderen behandelen is maatwerk; daarom moet bij iedere patiënt individueel beken worden wat de beste behandeling is. De vaatchirurg voert bij iedere patiënt tijdens het eerste consult een Duplexonderzoek uit. Dit onderzoek brengt de vaten goed in beeld. Hij legt u tijdens het onderzoek uit wat hij ziet en u kunt zelf meekijken. Door het duplexonderzoek wordt op een relatief simpele, pijnloze manier een goede indruk van het vaatsysteem weergegeven. Dankzij deze grondige analyse en de informatie uit het intakegesprek is de arts direct volledig geïnformeerd over de oorzaak en de omvang van uw spataderen. Overigens is dit onderzoek volledig pijnloos.
 
Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek wordt met u een behandelplan afgesproken. De behandeling  zelf kan al binnen twee weken ingepland worden. In alle gevallen is een ziekenhuisopname niet nodig en kunt u een uur na de ingreep weer naar huis. Spataderklinieken Enschede en Apeldoorn passen uitsluitend behandelingen toe, die minimaal belastend zijn voor uw lichaam, zodat u snel herstelt. Gemiddeld kunnen patiënten 1 a 2 dagen na de ingreep hun werk weer normaal hervatten.
 
De klinieken werken volgens de laatste ontwikkelingen en behandelmethodes zoals o.a. :
  • Endoveneuze Lasertherapie
  • VNUS Closure Fast Procedure
  • Endoveneuze Stoomtherapie
  • Crossectomie in de lies / knieholte
  • Spataderbehandeling volgens de Muller Methode.
  • Ook behoort sclerocompressietherapie tot de mogelijkheden (het inspuiten van vloeistof)
Door deze technieken is het nogal pijnlijke “strippen” van spataderen volledig overbodig geworden.
 
Door middel van Open Dagen presenteren de klinieken zich en bieden zij de patiënten de mogelijkheid een kijkje te komen nemen achter de schermen w.o. op de OK. Hierdoor krijgt de patiënt inzage in de behandelingen en krijgt men de mogelijkheid vragen te stellen aan de artsen. Eerstvolgende Open Dag: zaterdag 12 april a.s. Spataderkliniek Enschede – Emmastraat 186 – 188 te Enschede.
Spataderkliniek Enschede en Apeldoorn zijn beide in het bezit van het ZKN Keurmerk.
Voor meer informatie: Tel: 053 – 430 80 40   
Volledig verzekerde zorg!
 
(Dit is een advertorial)