Normal_heup_implantaat

In het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft heeft een patiënt voor het eerst tijdens een dagbehandeling een nieuwe heup gekregen. Volgens een woordvoerder is het in Europa nog niet eerder gebeurd dat een patiënt na een heupoperatie op dezelfde dag naar huis kon. Dat meldt de NOS.

Mensen die een nieuwe heup krijgen, moeten meestal een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Dat is al veel minder lang dan vroeger, toen  mensen gemiddeld twee weken nodig hadden om te revalideren na deze ingreep.

De dagbehandeling is mogelijk geworden doordat het Delftse ziekenhuis bij het plaatsen van een nieuwe heup een nieuwe techniek toepast, die minder schade toebrengt aan de spieren. Patiënten worden lokaal verdoofd en krijgen geen pijnstillers meer met opiaten. Hierdoor hebben patiënten veel minder last van misselijkheid en napijn. Voorwaarde voor dagbehandeling is wel dat mensen goed gezond zijn en thuis een goed vangnet hebben om te kunnen revalideren. Thuiszorg en mantelzorg moeten goed geregeld zijn.

© Nationale Zorggids