Normal_pvda_martin_van_rijn

In een reactie op de enquête van Actiz, de branchevereniging van zorginstellingen, stelt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) dat ouderen die nu in een instelling wonen, het recht houden op verblijf in een instelling. Volgens Van Rijn wordt de sluitingsgolf van zorginstellingen vooral veroorzaakt door de verouderde staat van veel gebouwen. 

Van Rijn schrijft het volgende: 'Ik deel het standpunt van Actiz dat zorginstellingen die open kunnen blijven, open moeten blijven. Instellingen hebben de dure plicht om voor hun bewoners tot het uiterste te gaan. Het voorbarig of onnodig sluiten van een instelling past wat mij betreft niet in dat beeld. Daarom is het goed om te zien dat driekwart van de instellingen alternatieven onderzoekt. Ik roep het resterende kwart op dat ook te doen. Minister Blok en ik hebben Actiz gevraagd concrete knelpunten te benoemen die zich hierbij voordoen, zodat wij die waar mogelijk kunnen helpen oplossen.

Actiz merkt terecht op dat goede samenwerking tussen zorgorganisatie, woningcorporaties, zorgkantoren en gemeenten (die in 2015 verantwoordelijk worden voor extramurale ondersteuning) essentieel is om een verzorgingshuis open te houden, als dat kan.

Uit de enquête van Actiz blijkt dat bijna 80 procent van de instellingen aangeeft dat verouderde gebouwen de reden tot sluiten is. Het sluiten van zorginstellingen komt met name doordat locaties niet toekomstbestendig zijn en niet voldoen aan de wensen van huidige en toekomstige bewoners.
Niet iedere zorginstelling zal open kunnen blijven. Minder mensen in een instelling betekent minder instellingen. De afgelopen decennia zijn er meer ouderen bijgekomen, maar kozen minder mensen voor een plek in een instelling. De trend is al langer dat mensen in hun eigen omgeving willen blijven en daar de zorg en ondersteuning ontvangen die zij nodig hebben. Het kabinet past het beleid daarop aan: zorg dichtbij en zorg op maat.

Ouderen die nu in een instelling wonen, houden het recht op verblijf in een instelling. Niemand komt op straat te staan.'

© Nationale Zorggids