Normal_rolstoel22

(Novum) - Twee artsen die moeten beoordelen of een euthanasieverzoek aan de wettelijke eisen voldoet, leggen hun werk tijdelijk neer. Ze ervaren steeds meer druk en dwang van patiënten en vakgenoten om in te stemmen met een verzoek tot euthanasie. Dat zeggen ze dinsdagavond in het televisieprogramma Dit is de Dag.

De artsen van Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland (SCEN) zeggen dat er steeds minder ruimte is om 'nee' te kunnen zeggen. "Ik dwing niemand ergens toe, iemand dwingt mij", zegt een van de artsen, Jeannette van Andel, in het programma.

De dilemma's rond de doodswens van patiënten worden steeds groter, aldus Van Andel. "Er komen steeds meer aanvragen van dementerenden, psychiatrische patiënten en mensen die zeggen klaar met leven te zijn. Ik denk niet dat we hier als maatschappij op moet antwoorden door deze mensen te helpen met doodgaan."

Euthanasieaanvragen van dementerenden en psychiatrische patiënten liggen vaak gevoelig omdat deze mensen wilsonbekwaam kunnen zijn.

De tweede arts was eerder dit jaar betrokken bij een ruzie over een euthanasieverzoek van een 35-jarige vrouw met psychiatrische problemen. Hij werd op het matje geroepen door de toetsingscommissie nadat hij de aanvraag had afgewezen. De affaire was mede aanleiding voor zijn beslissing zijn werk als SCEN-arts neer te leggen.

Artsenorganisatie KNMG erkent in een reactie dat de veranderende euthanasiepraktijk, waarbij ook dementerenden en psychiatrische patiënten een beroep doen op de euthanasiewet, extra druk met zich mee kan brengen voor de betrokken artsen.