Normal_jeroen_dijsselbloem

(Novum) - Het kabinet en de coalitiepartijen D66, ChristenUnie en SGP trekken volgend jaar 360 miljoen euro extra uit voor de overdracht van zorgtaken aan gemeenten. Vanaf 2017 gaat het om tweehonderd miljoen euro per jaar. Ingewijden bevestigen een bericht hierover van de NOS.

Het geld gaat onder meer naar de dagbesteding van gehandicapten en dementerende ouderen en volgend jaar ook naar de jeugdzorg. Verdere details zijn nog niet duidelijk. Dinsdagavond praatten de vijf partijen verder over de bestemming van het geld, nadat ze het maandagnacht eens waren geworden over de financiële contouren.

Met het geld worden eerdere bezuinigingen verzacht. De gemeenten nemen vanaf volgend jaar zorgtaken over van het rijk, maar krijgen daarvoor minder geld dan nu beschikbaar is. Diverse partijen die aan tafel zitten, waaronder coalitiepartij PvdA, wilden daarom dat er meer geld beschikbaar zou komen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wilde dinsdag in een interview met RTL Z geen bedragen noemen, maar zei wel dat er in principe overeenstemming over is. Hij heeft de afgelopen weken extra geld gevonden op de begrotingen van de verschillende departementen, waardoor de extra uitgaven zijn 'gedekt'.

Dijsselbloem zei verder dat hij nog bezig is met zijn rondgang langs alle departementen, op zoek naar verdere meevallers. Eind deze maand heeft hij een 'totaalbeeld'. Het geld kan worden gebruikt voor extra uitgaven of tekortreductie, maar ook voor lastenverlichting, zei Dijsselbloem. "Daar is veel voor te zeggen", voegde hij eraan toe.

Onlangs besloten de coalitiepartijen VVD en PvdA al tot lastenverlichting van vijfhonderd miljoen euro, door de arbeidskorting te verhogen voor hogere inkomens. Er gaan stemmen op om ook voor lagere inkomens de lasten te verlagen.