Normal_arm_blauweplek_ouderen_bejaarden

In opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is er een studie uitgevoerd naar de omgang met onbegrepen gedrag bij dementie. Het rapport van deze studie werd deze week door het Trimbos Instituut en Vilans aangeboden aan de IGZ.

In Nederland zijn er ongeveer 200.000 patiënten die lijden aan dementie. Naar schatting vertoont 80 tot 90 procent van deze patiënten regelmatig onbegrepen gedrag. Dit zogenoemde onbegrepen gedrag wordt door de omgeving van de patiënt ervaren als problematisch en moeilijk hanteerbaar. Veel probleemgedrag is afhankelijk van de situatie, de persoonlijkheidskenmerken van de cliënt en van de mensen om hem of haar heen.

Het rapport is opgesteld aan de hand van bestaande richtlijnen voor professionele zorgverleners, waarin acht kernelementen worden beschreven die belangrijk zijn bij het omgaan met onbegrepen gedrag van mensen met dementie. Zo moet er altijd een gedegen analyse plaatsvinden van het gedrag, voordat er wordt overgegaan tot psychosociale interventie of tot het eventueel voorschrijven van psychofarmaca. Ook moet er multidisciplinair gewerkt worden en moeten familie en mantelzorgers zo veel mogelijk worden betrokken bij de behandeling.

Het rapport 'Omgaan met onbegrepen gedrag bij dementie' is te downloaden op Trimbos.nl.

© Nationale Zorggids