Logo_levenseindekliniek

(Novum) - De Levenseindekliniek is onzorgvuldig geweest bij het toepassen van euthanasie op een psychiatrische patiënte. Dat heeft de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE) geoordeeld, zo meldt de kliniek donderdag. Het is voor het eerst dat de instelling op de vingers is getikt.

De kliniek had volgens de RTE meer gesprekken moeten voeren met de patiënte voordat haar euthanasieverzoek werd ingewilligd. Ook had een extra beoordeling moeten worden gevraagd aan een psychiater, en niet aan een geriater.

De kliniek 'betreurt' het oordeel van de RTE, maar ziet het ook als een 'belangrijk leermoment. "De Levenseindekliniek is ervan overtuigd in het belang van de patiënte te hebben gehandeld toen haar hulp bij zelfdoding werd gegeven", laat de Haagse instelling in een verklaring weten.

De vrouw die de euthanasie kreeg toegediend was hoogbejaard en had al tientallen jaren te maken met een depressie. Ze vroeg de Levenseindekliniek om hulp toen elektroshocks en antidepressiva niet meer hielpen. Haar huisarts wilde niet op haar verzoek tot euthanasie ingaan.

Om herhaling te voorkomen heeft de kliniek het euthanasieprotocol bij patiënten met een psychiatrische aandoening inmiddels verder aangescherpt.