Normal_brandweerauto

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond start in samenwerking met de politie en het Instituut Fysieke Veiligheid een onderzoek naar de brandveiligheid van woongebouwen waar veel ouderen wonen. Dat meldt de NOS.

Het komt steeds vaker voor dat de brandweer bij relatief kleine brandjes veel tijd kwijt zijn aan het evacueren van kwetsbare ouderen, die in flats wonen met 'minimale brandveiligheidsvoorzieningen'. De brandweer maakt zich zorgen omdat ouderen - mede door overheidsbeleid - worden aangemoedigd steeds langer thuis te blijven wonen. Vaak wonen ze in normale flats, waar niet dezelfde brandveiligheidsvoorschriften gelden als in bijvoorbeeld een verzorgingshuis.

De Veiligheidsregio start het onderzoek naar aanleiding van de brand in een Rotterdamse flat eerder deze week. Hierbij moesten dertien ouderen met rookvergiftiging worden opgenomen in het ziekenhuis. In totaal moesten 200 hulpverleners worden ingezet om de bewoners met behulp van een rolstoel naar buiten te helpen en de brand te blussen.

De brandweer waarschuwde al eerder voor een toenemend aantal oudere brandslachtoffers. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen acht 65-plussers om het leven bij een brand.

© Nationale Zorggids