Normal_martin_van_rijn_pvda

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ziet geen reden om de op stapel staande veranderingen in de langdurige zorg voor ouderen, gehandicapten en chronisch zieken uit te stellen. Dat liet hij vandaag weten in een reactie op het verzoek van de oppositiepartijen CDA, GroenLinks en 50PLUS om de operatie niet volgend jaar, maar pas in januari 2016 in te laten gaan. Dat meldt de Telegraaf.

Het kabinet wil dat gemeenten vanaf volgend jaar verantwoordelijk worden voor dagbesteding en begeleiding van bijvoorbeeld kwetsbare ouderen. De overheveling van taken gaat gepaard met bezuinigingen, onder meer op de huishoudelijke hulp.

In het debat met de Tweede Kamer liet Van Rijn vandaag weten dat hij begrijpt dat alle veranderingen voor onzekerheid zorgen. De langdurige zorg is volgens hem nu prima geregeld, maar aanpassingen zijn nodig om dat in de toekomst zo te houden. In 2017 gaat er nog steeds evenveel geld naar de langdurige zorg als nu, zo benadrukte hij.

De staatssecretaris ziet geen redenen om de zorgwet nog langer uit te stellen. 'Uitstel maakt het probleem niet anders', aldus Van Rijn. Volgens hem worden 'grote inspanningen verricht om de invoering per 2015 te doen slagen' en zorgt uitstel 'tot extra ongewenste onzekerheid'.

© Nationale Zorggids