Normal_normal_oud_koppel_bejaard_mensen_lachen_dansen_knuffel

Mensen die net een komische video hebben gezien, blijken minder stresshormoon (cortisol) aan te maken dan mensen die niet naar grappige beelden hebben gekeken. Ook blijken zij beter te presteren op een geheugentest. Dat meldt Nu.nl.

Dit is onderzocht door Amerikaanse wetenschappers, die twee groepen proefpersonen van 70 jaar en ouder lieten deelnemen aan een uitgebreide geheugentest. De ene helft had eerst een komische video van twintig minuten bekeken, de andere groep kreeg de video niet te zien.

Ouderen die de video hadden bekeken bleken beter te presteren tijdens de geheugentest. Door het lachen maakten zij daarna minder aan van het stresshormoon cortisol, hetgeen een positieve invloed bleek te hebben op hun geheugen. Volgens hoofdonderzoeker Lee Berk bestaat er een verband tussen de aanmaak van cortisol en geheugenprestaties van mensen. 'Hoe minder stress je hebt, hoe beter je geheugen functioneert', aldus Berk.

Volgens de onderzoeker zorgt humor voor een vermindering van de aanmaak van stresshormonen zoals cortisol die het geheugen verslechteren. Het kan daarnaast ook bijdragen aan een lagere bloeddruk en een betere levenskwaliteit. Berk: 'Lachen is dus niet alleen een goed medicijn, het is ook een geheugenversterker die bijdraagt aan je levenskwaliteit.'

© Nationale Zorggids