Normal_normal_thuiszorg_bejaarde_oudere
In Amsterdam is een pilot van start gegaan waarmee ouderen met één druk op de knop zorg kunnen bestellen. Zorg on Demand houdt in dat wanneer een oudere op de zorgknop drukt er binnen een half uur een geneeskundestudent bij hen thuis is. Het initiatief is ontwikkeld omdat steeds meer ouderen langer thuis blijven wonen. Dit meldt Marketing Tribune.
 
Het systeem is ontwikkeld door 5 bedrijven uit Amsterdam. Het idee is dat iemand zorg en ondersteuning kan bieden wanneer familie, vrienden en buren de oudere niet kunnen helpen omdat zij bijvoorbeeld moeten werken overdag. Omdat ouderen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen leunen zij ook vaker op naasten. Wanneer de naasten er niet zijn of niet kunnen helpen, kunnen de ouderen dan hun hulp opvragen via Zorg on Demand. In het systeem kunnen de ouderen dus zelf bepalen wanneer en waarvoor ze zorg krijgen. 
 
Het systeem werkt met geneeskundestudenten. ‘Zij weten wat het betekent om zorgzaam te zijn en zien bovendien meteen wanneer een situatie om meer medische hulp vraagt,’ zegt Titiaan Zwart van Mantelaar. Alle studenten worden gescreend en opgeleid voordat ze aan de slag gaan. ‘Ze kunnen ouderen op verschillende manieren helpen. Met een toiletbezoek bijvoorbeeld. Maar ook met boodschappen doen, een e-mail versturen, koken of steunkousen aantrekken.’
 
Zorgnetwerk Mantelaar, softwarebedrijven Tooost en TaxiID, mobile agency M2Mobi en creatief bureau Vandejong hebben Zorg on Demand ontwikkeld. De test in Amsterdam loopt tot de zomer. Er wordt momenteel nog gezoch naar thuiswonenende ouderen die ondersteuning nodig hebben die mee willen doen aan de pilot. Zij kunnen zich aanmelden via Mantelaar. 
 
© Nationale Zorggids