Normal_herfst_bospad_euthanasie

Het Rosa Spier Huis in Laren, waar meerdere bekende wetenschappers en kunstenaars hun laatste jaren hebben doorgebracht, zal worden gesloopt om ruimte te maken voor villa's. Dat is woensdag door de raad van State bepaald, zo meldt Skipr.

De Stichting Behoud Rosa Spier Huis, de Bond Heemschut en de Nederlandse Tuinenstichting stapten naar de hoogste bestuursrechter om de plannen van de gemeente Laren tegen te houden, maar ze kregen uiteindelijk geen gelijk.

De Raad van State stelt vast dat het verzorgingshuis uit 1963 en de omringende romantische tuin niet op een monumentenlijst staan. Door het ontbreken van een monumentenstatus is het de Larense gemeenteraad toegestaan om op de plek van het Rosa Spier Huis ruimte te maken voor de bouw van maximaal acht villa's. Voor de bewoners van de zorginstelling zal elders in de gemeente een nieuw onderkomen worden gebouwd.

In het Rosa Spier Huis is op dit moment plaats voor 73 bewoners. Het huis bood in het verleden een onderkomen aan onder anderen de acteurs Kees Brusse en John Kraaykamp, grafisch kunstenaar Maurits Cornelis Escher en schrijfster Annie Romein-Verschoor.

© Nationale Zorggids