Normal_hulp_vraag_vragen_uitleg

Thuiswonende ouderen in Amsterdam kunnen voortaan met een druk op de knop zorg bestellen op het moment dat ze die nodig hebben. De zorgaanbieder Mantelaar in Amsterdam start een proef waarbij geneeskundestudenten worden ingezet om zorg op bestelling te leveren aan ouderen met een zorgknop. Dat meldt Skipr.

Volgens Titiaan Zwart van Mantelaar werkt de zorgknop erg eenvoudig. 'Stel, mevrouw De Vries stapt uit haar bed en loopt naar de keuken. Wanneer ze het licht aandoet blijft het donker, waardoor ze haar knie stoot aan de tafel. Ze drukt op de zorgknop en binnen een half uur staat er een student op haar stoep die haar komt helpen. En die meteen de lamp in de keuken even vervangt.'

Voor de zorgverlening wordt gebruik gemaakt van geneeskundestudenten, die volgens Zwart voldoende getraind zijn om meteen te kunnen zien wanneer er in een situatie meer medische hulp nodig is. De studenten worden uitgebreid gescreend en opgeleid door Mantelaar en kunnen de ouderen helpen met uiteenlopende zaken, waaronder een toiletbezoek, het aantrekken van steunkousen, boodschappen doen, een e-mail versturen of koken.

De zorgknop wordt momenteel getest in Amsterdam. Er zijn nog plekken beschikbaar voor thuiswonende ouderen die ondersteuning nodig hebben.

© Nationale Zorggids