Rode wijn en chocola

Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat de mens gezonder wordt of langer leeft wanneer het het antioxidant resveratrol, wat in chocola en rode wijn zit, binnenkrijgt. Er wordt vaak gedacht dat deze antioxidant bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten of kanker. Dit is niet waar, zo concluderen onderzoekers van de John Hopkinsuniversiteit. Dit meldt de Volkskrant naar aanleiding van een artikel in het Amerikaanse medisch vakblad JAMA.

Gedurende negen jaar volgden de onderzoekers bijna 800 Italiaanse 65-plussers. Aan de hand van urine-monsters werd vastgesteld hoeveel resveratrol zij in hun lichaam hadden. Bij geen van de deelnemers had de antioxidant invloed op de overlijdenskans of op het ontwikkelen van bepaalde ziekten, zo zeggen de wetenschappers. 
 
Veel mensen geloven dat rode wijn goed voor ze is. Echter, critici wijzen er al geruime tijd op dat er zo weinig resveratrol in rode wijn zit dat het geen cruciale invloed kan hebben. Sander Kersten, hoogleraar moleculaire voeding aan de Universiteit Wageningen Kersten: "Er is inmiddels heel veel onderzoek, maar het is een beetje een puinhoop. Er komt geen consistent beeld bovendrijven. De ene onderzoeker vindt een positief effect op kanker. De ander op diabetes. De meeste onderzoekers vinden géén effect, maar die krijgen in de media weinig aandacht."
 
Deze studie zou echter belangrijk zijn, aldus Kersten, omdat het zo'n grote omvang heeft. Mensen willen graag geloven dat goede wijn goed voor ze is, zegt hij. “Dat rodewijndrinkers relatief gezond zijn, heeft heel andere oorzaken. Het gaat veelal om hoogopgeleide, welgestelde burgers. Die leven sowieso langer en gezonder.”
 
© Nationale Zorggids