Normal_5085403063_02440fa112_z

De gemeente Wageningen en zorgcentrum Dennenrust roepen de hulp in van minister Schippers van volksgezondheid bij het oplossen van hun conflict. De minister moet duidelijk maken wat de regels zijn om dergelijke conflicten in andere gemeenten te vermijden. De gemeente vindt dat alleen mensen met zware zorg in het zorgcentrum mogen wonen, terwijl de helft van de ouderen in de instelling die momenteel niet behoeft. Dit meldt Omroep Gelderland. 

In een persbericht schrijven de partijen: “Deze problematiek zal in meer gemeenten in Nederland spelen of gaan spelen. Het lijkt ons daarom verstandig dat de minister adviseert in deze kwestie.” 
 
De oorzaak van het probleem ligt in de veranderingen die in de zorg plaats gaan vinden en daardoor zullen meer gemeenten voor hetzelfde vraagstuk komen te staan.  In zorgcentrum Dennenrust worden kamers aan mensen verhuurd die geen zware zorgvraag hebben. In de nieuwe richtlijnen voor gemeenten staat echter dat alleen mensen die zwaardere zorg nodig hebben in een zorgcentrum mogen wonen. Wageningen is dus de eerste gemeente die de praktijk om kamers in zorgcentra te verhuren aan mensen met een lichtere zorgvraag aan de kaak stelt. 
 
Een woordvoerder van de stichting achter het zorgcentrum stelt echter dat de bewoners met een lichtere zorgvraag gewoon zelf hun huur betalen. Dit wil de organisatie zo houden. “Wij willen dat er ook voor deze mensen ruimte blijft in ons zorgcentrum, omdat we anders met leegstand te maken krijgen.”
 
Op 13 mei berichtte de Nationale Zorggids over het nieuws dat de gemeente Wageningen stelde dat 32 van 68 bewoners uit het zorgcentrum moesten verhuizen. 
 
© Nationale Zorggids