Normal_toiletpapier_wc__still_

Het waterschap Groot Salland in Overijssel voert een proef uit waarbij medicijngebruikers geen gebruik maken van het toilet maar hun urine opvangen in een plaszak. Volgens het het waterschap is dit beter voor het milieu, zo meldt de Telegraaf.

'Wij wilden manieren bedenken waarmee minder medicijnresten in het milieu terechtkomen. Het opvangen van de urine is er één van', zegt projectleider bij het waterschap Charlotte van der Gun. Het gaat om een proef waarbij deelnemers hooguit een paar dagen een plaszak gebruiken. Het onderzoek is nodig omdat mede door de vergrijzing het medicijngebruik in Nederland toeneemt. De gevolgen hiervan voor het milieu moeten beter onderzocht te worden. Een eerdere studie wees uit dat resten van de anticonceptiepil leiden tot veranderingen bij bepaalde vissen.

In de zak zit een speciale gel die de urine omzet in een vaste stof waardoor de zak na gebruik gewoon in de kliko kan. 'Van der Gun: 'De zak gaat in de verbrandingsoven en is dan veel minder schadelijk dan als de medicijnstoffen in het oppervlaktewater terechtkomen.' De resultaten van de proef moeten in 2015 bekend zijn.

Volgens hoogleraar Annemarie van Wezel is het goed als de aandacht niet alleen uitgaat naar het zuiveren van water. 'Als de nadruk alleen op de zuivering legt, spoor je fabrikanten niet aan om afbreekbare stoffen in hun medicijnen te stoppen.'

© Nationale Zorggids