Logo_justitie

(Novum) - Voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Paul Schnabel leidt een 'commissie van wijzen' die onderzoek doet naar hulp bij zelfdoding van mensen die hun leven voltooid vinden. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Zij geeft hiermee gehoor aan een oproep van de VVD om te bestuderen wat de juridische mogelijkheden en voetangels zijn als het gaat om dergelijke hulp. "Kern van het onderzoek zal zijn hoe invulling kan worden gegeven aan de wens van een toenemende groep Nederlanders om meer zelfbeschikkingsrecht in de vorm van te ontvangen hulp wanneer zij hun leven voltooid achten", schrijft Schippers. "Tegelijkertijd is van wezenlijk belang dat misbruik wordt voorkomen en mensen zich veilig voelen."

Schnabel en zijn commissie van zeven deskundigen uit de wereld van het recht, de geneeskunde en theologie onderzoeken de maatschappelijke impact van dit onderwerp. Ook kijken zij naar de mogelijkheden om te voorkomen dat mensen hun leven voltooid vinden. De commissie richt zich hierbij overigens niet op euthanasie bij psychiatrische patiënten en dementen.

Hulp bij zelfdoding is op dit moment strafbaar, het plegen van euthanasie is alleen voorbehouden aan artsen. De commissie is ingesteld naar aanleiding van de zaak van Albert Heringa. De rechtbank in Zutphen bepaalde in oktober dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit, omdat hij zijn 99-jarige moeder had geholpen bij het plegen van euthanasie. Heringa kreeg echter geen straf, reden voor het OM in hoger beroep te gaan.

Schnabel en zijn team beginnen deze maand met hun werk. Minister Schippers verwacht de resultaten in het voorjaar van 2015 te ontvangen.