Logo_amstelring

(Novum) - Medewerkers van Amstelring houden woensdag een actie bij de Stopera, het stadhuis van Amsterdam. Actrice Nelly Frijda, vooral bekend van haar rol als ma Flodder, laat zich daarbij symbolisch bij het grofvuil zetten. Dat zegt Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV. Amstelring vreest voor acties nadat vorige week bekend werd dat er 139 mensen worden ontslagen.

Amstelring, dat 4500 mensen in dienst heeft, ziet zich genoodzaakt de komende twee jaar drie van de achttien tehuizen te sluiten. Door bezuinigingen op de langdurige zorg komen steeds minder mensen in verpleeg- en verzorgingstehuizen. De organisatie is naar eigen zeggen de eerste in de regio die duidelijkheid geeft over de gevolgen van de bezuinigingen en vreest daardoor dat Abvakabo Amstelring uitkiest om te protesteren tegen de landelijke bezuinigingen.

"Het klopt dat de overheid instellingen dwingt om te bezuinigen", zegt Marijnissen. "Maar zorginstellingen bezuinigen niet allemaal met deze omvang en in dit tempo." Amstelring kondigde vorige week aan dat volgende maand nog een ontslagronde volgt. Abvakabo sprak toen de vrees uit 'dat dit het begin is van misschien wel het grootste werkgelegenheidsverlies ooit in zo een korte tijd in de zorg'.

Eric Hisgen, voorzitter van Amstelring, zegt het 'op het randje te vinden' dat Abvakabo suggereert dat medewerkers en ouderen door de zorginstelling bij het grofvuil worden gezet. "Het geeft veel onrust onder ouderen en familieleden omdat ze bang zijn dat hun zorg verdwijnt", stelt Hisgen in een verklaring. "Ook wordt medewerkers voorgehouden dat het tij nog te keren is."

Twee jaar geleden was Amstelring de eerste zorgorganisatie in jaren die zich geconfronteerd zag met een staking in een van de verpleeghuizen van de organisatie.