Normal_teamwork_personeel_werk_samenwerking_team

(Novum) - Het Rode Kruis gaat de hulp aan thuiswonende ouderen in Nederland uitbreiden. De hulporganisatie is bezorgd om het stijgende aantal 65-plussers dat thuis ten val komt en vervolgens verstoken blijft van hulp. Uit onderzoek blijkt dat zo'n twaalf procent van de ouderen weleens langere tijd alleen heeft gelegen na een val of ongeluk in huis.

Woensdag bleek al uit een onderzoek van Veiligheid NL dat het aantal 65-plussers dat overlijdt als gevolg van een val in zes jaar tijd met 37 procent is gestegen. Het kennisinstituut verwacht dat het aantal valincidenten vanwege de vergrijzing en het beleid om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen toeneemt.

Het Rode Kruis wil onder meer het aantal zogenoemde contactcirkels uitbreiden. Ouderen die daaraan deelnemen worden elke ochtend gebeld en bellen vervolgens de volgende deelnemer tot de cirkel rond is. Bij geen gehoord wordt hulp ingeschakeld.

Ook gaat de hulporganisatie workshops aanbieden om ouderen bewust te maken van risico's in en om het huis en om noodsituaties te voorkomen. Met een campagne die donderdag start wil de organisatie geld inzamelen om de extra hulp te kunnen bieden.