Normal_logo_igz

(Novum) - De zorg in een deel van de verzorgings- en verpleeghuizen schiet ernstig tekort. De veiligheid van hulpbehoevende ouderen is daardoor in het geding, schrijft het AD donderdag op basis van een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De inspectie heeft volgens de krant bij een op de vijf van de 450 verzorgings- en verpleeghuizen ernstige twijfels over de kwaliteit. Zo is in meer dan de helft van de onderzochte instellingen niet altijd genoeg deskundig personeel aanwezig om de zorg te bieden die cliënten nodig hebben. Verder hebben medewerkers te weinig kennis over veilige zorg.

Uit het onderzoek bleek ook dat negentig procent van de instellingen de regels voor medicijnen niet of slecht opvolgt. Middelen werden bijvoorbeeld te warm bewaard. De inspectie heeft als gevolg van het onderzoek zeven instellingen onder verscherpt toezicht gesteld.

Het onderzoeksrapport wordt donderdag aan de Tweede Kamer gepresenteerd door staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).